Známý šéfkuchař a majitel vyhlášené pražské restaurace Café Imperial Zdeněk Pohlreich si jak známo potrpí na kvalitní suroviny a pečlivou přípravu.
Proto není divu, že ve svém receptu na hovězí svíčkovou Stroganov uvádí jako vhodnou část hovězího masa pro Stroganov roštěnec.
Nakrájené, okořeněné a správně usmažené hovězí nudličky z této části se vám budou v ústech rozplývat na jazyku, protože právě roštěnec je maso jemné a křehké.
Namísto klasického koňaku používaného pro flambování, dává Zdeněk Pohlreich přednost červenému vínu, které se perfektně hodí k pokrmům s hovězím masem. Víno přidává do omáčky, takže šalotka, žampiony i nakládané okurky chytí jemně výraznou chuť.
Do téměř hotové omáčky následně vmíchává mimo koření, smetany a rajčatového pyré i pár lžiček worchestru a rozmačkané stroužky česneku, čímž dosáhne příjemně pikantního výsledku. Jako vhodnou přílohu šéfkuchař zvolil těstoviny tagliatelle.
Recept na svíčkovou Stroganov podle Pohlreicha
Suroviny na Stroganov
- 750 g hovězího roštěnce
- 150 ml zakysané smetany
- 200 g žampionů nakrájených na jemné plátky
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžička hořčice
- 2 lžičky rajčatového pyré
- 100 g másla
- Cibule šalotka
- Nakládané okurky
- 100 ml červeného vína
- 1 lžička Worchesteru
- Sůl
- Pepř
- Těstoviny tagliatelle jako přílohu
Postup přípravy svíčkové Stroganov
- Pod vodou opláchnutý hovězí roštěnec nakrájíme na nudličky dlouhé zhruba 5 cm. Zlehka je naklepeme, osolíme a opepříme. Poté dáme do lednice na 2 hodiny odležet.
- V pánvi s kvalitním dnem rozpusťte 50 g másla a osmahněte na něm šalotku. Jakmile získá nahnědlou barvu, vyndejte ji z pánve. Do té samé pánve pak vložte žampióny nakrájené na plátky a opékejte je, dokud nebudou měkké.
- Žampióny vyndejte z pánve a rozpalte zbytek másla. Postupně opékejte masové nudličky, na pánvi je nechte cca 4 minuty, s pánví občas hýbejte, aby se na ní maso nepřichytilo.
- Jakmile máte masové nudličky opečené, dejte je spolu s osmahnutou cibulí a žampióny zpět na pánev a prohřejte. Přidejte na jemno nakrájené nakládané okurky, Worchester a zalejte červeným vínem.
- Stáhněte plamen a přidejte kysanou smetanu s rajčatovým pyré. Stále dobře míchejte, aby se maso nepřichytilo k pánvi. Odstavte, jakmile bude maso, smetana a ostatní ingredience pěkně spojené.
- V jemně osolené vodě uvařte těstoviny tagliatelle
- Servírujte společně na mělkém talíři. Nechte si chutnat!
Poznámka: tento recept není doslovným přepisem mistrova postupu a může se vyskytovat ve více variantách
Uvařte si hovězí Stroganoff třeba podle Tescomy
Tak co, chutná? Prohlédněte si ještě, jak na guláš stroganoff jdou i další mistři kuchaři.