Recept na oblíbený masitý pokrm hovězí Stroganov k nám doputoval až z dalekého Ruska.
Klasické jídlo z jedné pánve, jak je někdy nazýván, plně vystihuje nejen jeho přípravu, ale také jeho náročnost, je totiž rychlým a jednoduchým pokrmem. Uvařit Stroganov bude rozhodně snadnější než například vaření klasického hovězího guláše.
Právě protože zde není mnoho surovin, je potřeba dobře vědět, co přesně použít, a jak s tím zacházet, aby se vše povedlo, jak má a recept na hovězí Stroganov nezklamal.
Tip na úvod: na hovězí Stroganov použijte jen kvalitní maso
První, na co musíte dát pozor, je kvalitní maso. Zvolte určitě minutkové maso, které nepotřebuje dlouhou úpravu. Ideální volbou se tak stává hovězí svíčková nebo nízký roštěnec.
Žampiony – nezbytná součást dobrého guláše hovězí Stroganov
Houby, které se nejčastěji používají při přípravě tohoto pokrmu jsou žampiony.
Pokud nechcete, aby jídlo vypadalo nevzhledně, zkuste je nakrájet na čtvrtky místo plátků a naložit je na nějakou dobu před úpravou do vody s citronem, budou se Vám pak mnohem lépe opékat, držet tvar a barvu.
Další nedílnou součástí každého pokrmu je cibule a další zelenina. Na omáčku je potřeba voda a zakysaná smetana, které se přidají do jídla, ozvláštnit ji lze samozřejmě vínem, použitím vývaru nebo přidáním horčice.
Na klasický hovězí Stroganov si připravíme tyto suroviny
- 300 g hovězí panenky nebo nízkého roštěnce
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 2 nakládané okurky
- 2 lžíce rajčatového pyré
- 1 lžíce oleje
- 1 cibule
- 100 ml vývaru či vody
- 100 g žampionů
- ½ citronu
- ½ kelímku zakysané smetany
- sůl a pepř
- petrželka na dozdobení
Postup přípravy
Jak už bylo řečeno, lze veškeré suroviny nasázet do jedné pánve a zalít vodou se zakysanou smetanou.
Bylo by to rychlé a jednoduché, ale výsledek by byl jen obyčejný. Suroviny pustí hodně vody a jídlo se vám spíše udusí, než upeče, což bychom určitě nechtěli.
S klasickým gulášem hovězí Stroganov si dejme tu práci
My ve Stroganov.cz doporučujeme trochu si s přípravou pohrát a dát surovinám potřebnou péči.
Bude fajn, když vaření hovězího Stroganova dáte větší péči a lásku – výsledku na talíři určitě nebudete litovat.
- Žampiony rozkrájejte na čtvrtky a dejte do vody s citronem, nechte chvíli odležet, poté sceďte. Houby rychle sají vodu, takže doporučuji vyjmout je po pár minutkách.
- Kvalitní hovězí maso nakrájejte na tenké pěticentimetrové nudličky, osolte, opepřete a nechte odpočinout
- Cibuli nakrájejte na půlměsíčky
- Rozpalte olej a vložte žampiony, pořádně je opečte a ke konci přidejte nakrájenou cibuli, vše dozlatova
- Pokud se rozhodnete oživit jídlo zeleninou je právě teď čas přidat rajčatové pyré, nakládané okurky a podobně, dle chuti
- Poté vše z pánve vyjměte a dejte si stranou
- Na pánev rozložte maso, bude stačit opravdu jen pár minut, aby se vám maso nevysušilo, nechte ho opéct z jedné strany, poté z druhé a vyjmout ven
- Nyní na pánvi udělejte omáčku, stačí vlít 100 ml vody nebo vývaru. Poté vlijte smetanu a vypněte plotýnku. Přidat můžete na chuť i dijonskou hořčici. Vraťte maso i zeleninu, zakryjte a nechte 5 minut stát stranou.
- Jídlo podáváme nejčastěji s rýží nebo hranolkami.
- Dozdobíme najemno nasekanou petrželkou
- A nezapomeňte na závěr podpořit trávení skleničkou portského vína
Tak jako u každého receptu, pokud na hovězí stroganov zvolíte kvalitní suroviny a dodržíte postup, budete slavit úspěch.
Nezbývá než vám popřát dobrou chuť!
Vaříte ve velkém provozu? Stáhněte si Seznam alergenů pro restaurace.