Hovězí guláš Stroganoff se v poslední době stává čím dál tím oblíbenějším pokrmem.
Proto není divu, že své možné úpravy minutkového guláše nabízí svým divákům a čtenářům, jak profesionální kuchaři v čele například se Zdeňkem Pohlreichem, tak zruční influenceři, jako je třeba Jana Florentýna Zatloukalová a její internetový blog Kuchařka pro dceru.
Hovězí guláš Stroganoff od slavných kuchařů
Společně se podíváme na recepty nejen dvou jmenovaných kuchařů, ale také na tipy a vychytávky vyhledávaného anglického kulináře Jamieho Olivera, známého českého šéfkuchaře Romana Pauluse či oblíbené dvojice známé z televizních obrazovek pod názvem Kluci v akci.
Hovězí guláš Stroganoff z kuchyně Jany Florentýny Zatloukalové
Blogerka proslulá převážně tvořením webu Kuchařka pro dceru vyzdvihuje rychlost a svižnost hovězího Stroganovu, který je podle ní pokrmem z jedné pánve, čímž se skvěle hodí pro lehké a rychlé letní večeře.
Varuje však, že i přesto, že se jedná o vcelku na přípravu snadný pokrm, je důležité dbát na kvalitu potřebných surovin. Pokud totiž použijete nekvalitní hovězí maso, může se vám stát, že vám nudličky ztvrdnou a celý pokrm tak skončí v odpadkovém koši, což by byla jistě škoda.
Výsledkem by vždy mělo být křehké a šťavnaté maso. Z toho důvodu se pro přípravu Stroganovu hodí nejvíce minutkové maso správně vyzrálé, nejlépe hovězí svíčková. Možné je však použít i nízký roštěnec, flank steak či uleželou část kýty nebo plece.
Pokud se chcete vyhnout šednutí žampionů, podle známé blogerky byste je měli na pár minut ponořit do vody s citronovou šťávou, a následně je opékat na pánvi do zlatavě hnědé barvy.
Jak s vínem u guláše Stroganoff?
Dále autorka receptu radí, že mnohem lepšího výsledku docílíte, když namísto flambování masa koňakem přilijete do omáčky pár deci bílého vína. Pokrm by se měl podávat s bramborovými hranolky či s dušenou rýží.
Beef stroganoff podle Jamieho Olivera
Oblíbený kuchař pocházející z Anglie klade svým fanouškům na srdce, že guláš Stroganoff je pokrmem krémovým, lehkým a skvěle se hodícím k basmati rýží.
Jeho příprava by měla zabrat maximálně 15 minut, čímž ušetříte spoustu času a ještě se výborně najíte. Již zmíněnou rýži Jamie Oliver po jejím uvaření promíchává s nakrájeným čerstvým listovým špenátem, čímž docílí svěžesti celého pokrmu. Schválně koukněte na celý recept jeho guláše stroganoff s rýží.
Aby dosáhl krémovosti Stroganovu, žampiony nekrájí, ale mixuje spolu se smetanou, česnekem a šťávou z půlky citronu. Namísto koňaku používá pro flambování brandy, ale jak dodává, výběr alkoholu je na chuti každého amatérského kuchtíka.
Rychlý guláš Stroganoff podle Romana Pauluse
Základní rada českého šéfkuchaře spočívá v tom, že maso by se nikdy nemělo připravovat současně se smetanou a žampiony v jednom velkém hrnci, ale zvlášť.
Tím docílí šťavnatosti masa, příjemné křupavosti hub a zeleniny a rajčatové pyré bude moci lehce zesládnout. S propečením masa se to však nesmí přehnat. Hovězí svíčkovou postačí jen krátce opéct ze všech stran, aby maso zůstalo křehké a plné šťávy.
Z toho vyplývá, že Roman Paulus spíše doporučuje maso propékat rozkrájené na větší části, a ne ho krájet na jednotlivé nudličky. Maso se tak lépe propeče a na talíři vypadá lákavěji.
Šéfkuchař by se nebránil ani flambování masa za použití vodky, dodává však, že klasický koňak má své kouzlo a k pokrmu se hodí mnohem více. Jako přílohu by volil rýži, špecle či široké těstoviny.
Líbí se vám tento recept na svíčkovou stroganoff podle Romana Pauluse? Nezbývá vám nic jiného, než jej vyzkoušet.
Tip Stroganov.cz:
K hovězímu guláši stroganoff vyzkoušejte jako digestiv třeba dobré portské víno.
Hovězí nudličky Stroganov se šunkovou rýží podle Kluků v akci
Populární kuchařská dvojice si stejně jako šéfkuchař Roman Paulus zakládá na postupném přidávání jednotlivých surovin do pánve, a následném opékání.
Guláš Stroganoff se tím pádem zjemní a konečné přidání smetany přípravu pokrmu skvěle zakončí. Jako vhodné maso dvojice kuchařů doporučuje nízký roštěnec, jehož nudličky namísto flambování podlívají kvalitním červeným vínem.
Za přílohu volí rýži doplněnou o jemně nakrájenou šunku.
Sbíhají se vám sliny? Tak neváhejte a připravte si hovězí nudličky Stroganov se šunkovou rýží podle receptu z pořadu Kluci v akci.
Hovězí Stroganoff od Petra “Námořníka” Eliáše
Povinnost pro restaurace: uvádějte seznam alergenů v jídelním lístku.